Over OBK

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Brakel is opgericht op 20 mei 1919 en komt sinds 1975 uit in de 1e divisie (voorheen vaandelafdeling).

Na moeilijke beginjaren en de tweede wereldoorlog brak er vanaf 1945 een betere tijd aan. Ook in de jaren vijftig waren er nog moeilijke jaren bij. Met de komst van Johan van Berkel kwamen de betere tijden voor OBK(vroeger: Brakels Muziekkorps). Dirigent Jan van Nerijnen bracht OBK daarna naar de Vaandelafdeling. In 1980 kwam Gert Petersen naar Brakel, hij bracht OBK mooie resultaten. Half jaren tachtig kwam Arnold Wensink(toenmalig kapelmeester Geniekapel Vught)naar Brakel en kwamen de tot nu toe grootste successen. Vele 1e prijzen(sommige met Lof der Jury) en een drietal deelnames aan het KNFM-Topconcours te Arnhem. Na een wat moeilijkere periode(bezetting etc.)kwam in 2005 Leon Vliex op de bok. Onder zijn leiding hebben we reeds twee maal met succes deelgenomen aan een concertconcours en vele mooie concerten in Brakel en in de regio mogen noteren.(met mooie recensies in de kranten!)

Dirigent

Dirigent Leon VliexSinds 1 januari 2005 heeft Leon Vliex de muzikale leiding over het A-Orkest van OBK. De in Heerlen geboren en later in Brunssum woonachtige Leon Vliex stamt uit een muzikaal gezin. Op 7-jarige leeftijd begon hij zijn muziekstudie op de muziekschool te Heerlen. Dwarsfluit en piano alsmede theorie waren zijn eerste vakken. Later voltooide hij nog een studie voor het assistent dirigentschap. Naast de dwarsfluit en de piccolo musiceerde hij ook op trompet en trombone.

Op 19-jarige leeftijd verhuisde hij naar Utrecht en begon aan de Universiteit zijn studie muziekwetenschappen en aan het Hilversum’s conservatorium zijn studie Hafa-directie bij Gerrit Fokkema. Hij behaalde zijn doctoraal met een scriptie over de amateur-muziek in Nederland, een onderzoek naar de verzuiling en ontzuiling. In 1991 behaalde hij tevens het praktijkdiploma Hafa-directie.

Als componist zijn er inmiddels al vele werken van zijn hand verschenen. Bekend voor fanfare zijn o.a: Composition VIII, Tintagel Castle en La Guerre Oublieé. Naast het componeren en dirigeren is Leon Vliex tevens actief als jurylid bij festivals en concoursen.

Naast OBK Brakel dirigeert Leon Vliex nog een tweetal orkesten, te weten; Muziekvereniging Constantia Werkhoven en IJsselsteins fanfareorkest Excelsior.

Orkest repetities

Het A-Orkest repeteert iedere vrijdag van 20.00 tot 22.15 uur in Huis Brakel. Naast het A-Orkest heeft OBK Brakel sinds 1987 ook een B-Orkest, sinds maart 2012 staat dit orkest onder leiding van Carolina van Zanten. Het B-Orkest repeteert wekelijks op vrijdagavond van 18.45 tot 19.45 uur in Huis Brakel.

Opleiding

De opleiding van de muzikanten regelt OBK Brakel in eigen beheer. Zou je ook op les willen, dan kan je hier meer informatie vinden.

Laat een reactie achter